IKLAN HARAM

Iklan haram yang bersepah di sepanjang tiang jejambat Lebuhraya Lingkaran Tengah Dua (MRR2) berhampiran Kepong dan Selayang memburukkan pemandangan di kawasan terbabit.

Jika sebelum ini iklan haram ditampal di tembok, pondok telefon dan tiang elektrik di tepi jalan, kini lokasi iklan itu lebih luas dipercayai bertujuan untuk menarik lebih ramai pelanggan sekitar.
Walaupun terdapat tanda-tanda iklan haram lama sudah dibuang, ia tidak menghalang mereka yang masih berdegil daripada menampal iklan haram baru di tempat sama.
Beberapa penduduk sekitar ketika ditemui berkata, iklan haram yang ditampal di situ pernah beberapa kali dibersihkan pekerja pembersihan Majlis Perbandaran Selayang (MPS).
“Namun, ia seolah-olah tidak memberi kesan untuk iklan haram baru ditampal keesokan harinya,” kata pekerja kilang, Radhi, 20-an, ketika ditemui baru-baru ini.
Menurut Radhi, kebanyakan iklan haram itu mengandungi pelbagai tawaran perkhidmatan seperti tuisyen, kerja kosong, pemasangan perkakas teknikal dan pinjaman wang haram yang dipercayai along.

Eksekutif pemasaran, Fatihah Yahya, 27, berkata dia pernah melihat beberapa pekerja dipercayai warga asing sedang menampal iklan haram itu di sekitar Kepong pada lewat petang dan malam.
“Mereka akan berpecah dan berjalan dari satu lokasi ke lokasi berlainan dipercayai untuk menampal iklan terbabit,” katanya.
Tinjauan Metroplus mendapati, hampir setiap tiang di jejambat MRR2 menghala ke semua arah mempunyai iklan haram yang ditampal secara berselerak.
Tidak seperti iklan lain yang berlesen dan mengikut spesifikasi pihak berkuasa tempatan (PBT) dan kelihatan lebih kemas, iklan haram bersepah mengundang pandangan buruk orang awam.
Dalam pada itu, Pegawai Perhubungan Awam MPS, Helda Shima Abu Talab, ketika dihubungi berkata MPS kini sedang berusaha membanteras iklan haram sama ada ditampal atau digantung secara berperingkat.
“Masalahnya, MPS tidak mempunyai kuasa untuk menangkap pihak terbabit yang menjalankan aktiviti menampal dan menaikkan iklan haram,” katanya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: