WARGA EMAS : ASET ATAU BEBAN?

WARGA EMAS : ASET ATAU BEBAN?

Negara bakal berhadapan dengan ledakan warga emas apabila jumlah rakyat negara ini melebihi 60 tahun dijangka meningkat kepada 3.4 juta orang menjelang tahun 2020.

Saban tahun jumlah warga emas meningkat dengan pantas iaitu dari 1.03 juta orang pada tahun 1991 kepada 2.1 juta orang pada masa kini.

Perangkaan juga menunjukkan 65 peratus warga emas tersebut adalah wanita yang tinggal di kawasan luar bandar.

Aliran penuaan yang melanda negara ini adalah kesan daripada pengurangan kesuburan, ekonomi meningkat serta penjagaan kesihatan berpanjangan.

Faktor lain pula termasuk penurunan kadar kelahiran dan kematian serta perpindahan generasi muda ke negara lain atas alasan pekerjaan.

Fenomena semakin ramai yang memilih untuk hidup membujang juga turut menyumbang kepada aliran penuaan di negara ini.

Menurut statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, banci yang dibuat pada tahun 2000 menunjukkan bilangan warga emas di negara ini meningkat hamper dua kali ganda untuk tempoh 20 tahun.

Sebagai contoh, pada tahun 1970 warga emas hanya berjumlah 546,000 di seluruh negara. Bagaimanapun pada tahun 1991 jumlah warga emas meningkat menjadi 1.03 juta orang.

Bilangan warga emas terus meningkat sebanyak 35 peratus lagi untuk 10 tahun yang iaitu 1.4 juta orang atau 6.3 peratus daripada penduduk negara ini pada tahun 2000.

Jumlah warga emas terus bertambah pada tahun 2010 iaitu sejumlah 2.1 juta orang yang mewakili 7.3 peratus rakyat negara ini.

Pada 2020, bilangan warga emas dijangka terus meningkat kepada 3.4 juta orang.

Perangkaan juga menunjukkan Perak dan Perlis mencatatkan peratusan warga emas tertinggi iaitu 9.4 peratus dan 9.2 peratus.

Sementara Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang mencatatkan penambahan warga emas kira-kira 7 peratus.

Sementara itu, Selangor mencatatkan penurunan kecil jumlah warga emas iaitu daripada 4.7 peratus kepada 4.5 peratus.

Ini adalah kesan penghijrahan go;ongan muda dari negeri-negeri lain ke Selangor.

Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan pula mencatatkan jumlah warga emas paling rendah iaitu kira-kira 3.9 peratus.

Keadaan ini disebabkan penghijrahan masuk warga asing dari Indonesia dan Filipina yang menambahkan golongan muda di kedua negeri itu.

Penuaan penduduk merupakan satu fenomena yang berlaku di Negara-negara membangun dan perindustrian sejak beberapa dekad lalu dan ia merupakan kesan awalan dalam usaha mengurangkan tahap kesuburan dan lanjutan usia penduduk.

Persoalannya, adakah Negara kita sudah bersedia dengan perancangan dan persediaan untuk menangani isu penuaan penduduk mencakupi pelbagai aspek kehidupan.

Penuaan penduduk akan menyebabkan implikasi sosial antaranya lebih ramai warga emas wanita hidup bersendirian, penyediaan kediaman yang sesuai dengan kemampuan mental serta fizikal mereka.

Selain itu, penuaan juga berkait rapat kesannya pada ekonomi dan implikasi kesihatan.

Justeru, institusi-institusi sosial dan polisi kerajaan juga perlu selaras dengan perubahan struktur umur bagi menangani peningkatan keperluan warga emas.

(Dipetik daripada Utusan Malaysia 25 Mei 2009)

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: