PENGAJIAN AM STPM: KERJASAMA SELATAN-SELATAN

Mesyuarat Selatan-Selatan Bincang Tangani Krisis Kewangan
KUALA LUMPUR, 5 Feb (Bernama) — Semasa krisis kewangan dan ekonomi mula menunjukkan kesannya, negara-negara membangun bertemu di Geneva untuk mencari jalan mengurangkan kesan daripada krisis berkenaan yang kini merebak ke ekonomi mereka.

Pakar kewangan dan pegawai kerajaan memulakan pertemuan dua hari pada mesyuarat pakar mengenai kerjasama antarabangsa berkaitan kerjasama Selatan-Selatan dan integrasi serantau di Geneva semalam.

Dalam satu kenyataan di sini hari ini Persidangan Pertubuhan Bangsa Bersatu bagi Perdagangan dan Pembangunan (Unctad) berkata mesyuarat berkenaan bertujuan untuk mencari jalan menggunakan kerjasama ekonomi “Selatan-Selatan” terutamanya perdagangan, pelaburan, aliran kewangan dan usaha bersama untuk menstabilkan hutang dan kadar tukaran asing mata wang.

Setiausaha Agung Unctad, Supachai Panitchpakdi berkata krisis kewangan global telah menjejaskan asas ekonomi Utara dan mengancam pertumbuhan dan aspirasi pertumbuhan Selatan.

“Oleh itu, masanya sesuai untuk meneroka sejauh mana kerjasama Selatan-Selatan boleh membantu mereka menangani krisis itu,” kata beliau pada majlis perasmian mesyuarat berkenaan.

Supachai berkata perdagangan barangan antara negara membangun berkembang pada purata 13 peratus setahun daripada 1995 hingga 2007, dan pada akhir tempoh berkenaan ia berjumlah AS$2.4 trilion (AS$1=RM3.59), atau 20 peratus daripada perdagangan dunia.

Beliau berkata satu pertiga daripada eksport ini adalah barangan pembuatan berkemahiran tinggi, yang memberikan keuntungan yang banyak dan membolehkan negara membangun mempelbagaikan ekonomi mereka.

“Krisis kewangan global kini telah meletakkan trend ini dalam bahaya,” katanya.

Supachai berkata penurunan yang ketara dalam permintaan daripada Utara dengan pantas menembusi sistem perdagangan antarabangsa dan Unctad menganggarkan eksport dari dunia membangun kini boleh menyusut sebanyak 9.2 peratus pada 2009.

Beliau berkata penurunan yang ketara dalam harga komoditi hasil daripada kelembapan ekonomi, mengancam kesejahteraan negara-negara mundur yang amat bergantung kepada eksport daripada produk asas ladang ini dan bahan mentah perindustrian.

Supachai berkata sistem perbankan global yang hampir tidak bergerak menjadikan sukar bagi negara-negara itu memperoleh kredit dan pembiayaan lain untuk menjalankan perdagangan manakala penghantaran wang daripada pekerja yang bekerja di luar negara berkemungkinan berkurangan setelah jumlah yang diberhentikan semakin meningkat.

“Bantuan daripada negara kaya kepada negara miskin akan susut sebanyak 20-40 peratus setelah negara penderma bergelut untuk menyelamatkan ekonomi mereka sendiri,” katanya.

Beliau berkata langkah yang diambil Selatan-Selatan boleh melibatkan pembiayaan daripada bank pembangunan serantau di Selatan bagi mengganti kerugian beberapa bantuan antarabangsa.

“Pakej rangsangan serantau terutama untuk penambahbaikan yang amat diperlukan kepada infrastruktur, mungkin membantu mengekalkan pekerjaan dan memastikan ekonomi negara membangun berdaya maju,” katanya.

Mesyuarat itu akan disambung hari ini dengan perbincangan panel mengenai “Monetari Serantau dan kerjasama kewangan — Penyelesaian Selatan-Selatan?” dan akan dimuktamadkan dengan debat mengenai hala tuju masa depan.

— BERNAMA

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: