PENGAJIAN AM STPM : LARAS SASTERA

Manfaat penganjuran temasya sukan
Oleh: SHAHRIL ANUAR ABDUL GHALIM (Utusan Malaysia 8/12/2007)
TIDAK dapat disangkal lagi bahawa sukan memainkan peranan penting dalam membentuk kesihatan tubuh yang paling berkesan. Tetapi fungsinya kini sudah jauh ke hadapan. Ia kini telah menjadi aset bagi sesebuah negara dalam mempelopori kemasyhuran.
Ini terbukti dengan tanggapan spontan jika seseorang itu ditanyakan soalan seperti, siapakah kuasa bola sepak dunia? Negara manakah yang mengungguli sukan bola keranjang, tenis, hoki, badminton atau sebagainya.
Ternyata sukan dapat membantu negara mengharumkan namanya di peringkat persada dunia. Malaysia juga kini lebih dikenali kerana pencapaian yang cemerlang dalam sukan badminton, skuasy dan hoki serta beberapa lagi jenis sukan.
Dari segi ekonomi, sukan juga telah membuka satu lagi hubungan erat di antara sukan, media dan syarikat pengiklanan.
Ini amat baik dari segi pertumbuhan ekonomi negara. Syarikat-syarikat televisyen berlumba- lumba untuk membuat liputan secara langsung sesuatu acara sukan dan tidak ketinggalan juga syarikat pengiklanan yang berlumba-lumba untuk menjadi penaja utama.
Bagi negara yang mempunyai rakyat pelbagai kaum seperti Malaysia, sukan dapat digunakan sebagai alat mengintegrasikan atau menyatupadukan masyarakat.
Kegiatan sukan yang melibatkan pelbagai kaum dan etnik menyediakan peluang untuk mereka senantiasa bekerjasama, saling memahami dan menyemai konsep saling perlu memerlukan di antara satu dengan yang lain.
Ini dapat memupuk semangat kesukanan yang kuat sesama mereka sekali gus mengeratkan lagi perpaduan dan mengikis aspek negatif ke arah keharmonian negara.
Jalinan politik antara negara juga dapat dikukuhkan dengan penganjuran pelbagai temasya sukan seperti Piala Dunia, Sukan Olimpik, Sukan Komanwel, Sukan SEA dan tak kurang juga temasya sukan di peringkat kebangsaan seperti Sukma yang telah pun berakhir beberapa bulan yang lalu. Jalinan dua hala dapat dibentuk dengan semangat sukan yang jitu.
Soal menang atau kalah bukanlah perkara yang menjadi tumpuan tetapi cuba kita selongkar kebaikan yang diperoleh daripada penyertaan sukan berkenaan.
Tetapi mungkin ada yang kurang bersetuju kerana ada pendapat yang mengatakan bahawa kemenangan adalah menjadi keutamaan dan penentu kejayaan sesuatu acara sukan.
Bagaimanapun kita juga tidak dapat lari daripada pendapat yang mengatakan bahawa biarlah kalah dalam pertandingan asalkan kita menang dalam pembangunan politik, ekonomi dan sosial.
Soalan
Penganjuran sukan merupakan suatu peluang yang diharap-harapkan oleh sesebuah negara termasuk negara kita. Banyak negara bersaing untuk mendapatkan hak tersebut lantaran manfaat yang boleh dijangkakan. Bincangkan penyataan ini.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: