PENGAJIAN AM : ISU DAN CABARAN ASEAN

Asean bincang desak bebas Suu Kyi

SINGAPURA: Pemimpin kanan kerajaan Asia Tenggara akan membincangkan cadangan mengemukakan satu gesaan bersama meminta Myanmar membebaskan ikon demokrasi negara itu, Aung San Suu Kyi dalam mesyuarat di Jakarta akhir minggu ini, kata sumber diplomatik.

Thailand menjadi Pengerusi Pertubuhan Negara Asia Tenggara (Asean), berkata ia mendesak satu pakatan antara negara untuk meminta junta Myanmar mengampunkan Suu Kyi.

“Kita akan membincangkan perkara ini dalam pertemuan dengan pemimpin kanan minggu ini di Jakarta. Mesyuarat akan diadakan ibu negara Indonesia, Jakarta.
“Kami menyokongnya tetapi tidak mengetahui jika semua negara anggota Asean juga akan menyokong. Tiada kepastian setakat ini, hanya cadangan,” kata diplomat yang namanya tidak didedahkan.

Sementara itu Senator Amerika Syarikat, Jim Webb dalam satu temuramah dengan stesen Cable News Network (CNN) semalam berkata selepas melawat Myanmar, beliau diberitahu bahawa Asean sedang berusaha mengemukakan cadangan mendapatkan pengampunan untuk Suu Kyi.

Webb turut menemui ketua junta Jeneral Than Shwe ketika lawatannya.
“Saya difahamkan bahawa kita akan menyaksikan Asean mengemukakan petisyen atau yang serupa dengannya untuk memohon pengampunan bagi pihak beliau dan ini adalah langkah penting dalam usaha mengatasi masalah itu,” katanya.

Asean berdepan semakin banyak kritikan kerana mengambil pendekatan lembut terhadap negara anggotanya yang paling bermasalah itu tetapi Webb berkata badan serantau itu mampu mengambil pendirian lebih keras.

Suu Kyi, 64 didapati bersalah minggu lalu atas dakwaan melanggar syarat tahanan dalam rumah selepas seorang lelaki Amerika, John Yettaw, berenang menyeberang tasik di hadapan vilanya dan tinggal di sana selama dua hari.

Beliau dijatuhi hukuman tahanan dalam rumah selama 18 bulan lagi dan tidak memberi peluang kepada beliau menyertai pilihan raya yang dijangka diadakan tahun depan. – AFP

About these ads

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: